Tips voor een betonlook achterwand in de keuken

In een mooie moderne keuken is een achterwand met betonlook helemaal op zijn plek. Hoe maak je zo’n betonlook achterwand? We geven je tips over de beste manier om de wand bestendig te maken tegen vocht opspattend vet, maar gaan ook in op kleuren en keukengrepen.

Hoe geef ik de achterwand in mijn keuken een betonlook?

Voor het maken van de betonlook achterwand bestaan meerdere goede opties. Allereerst is betonlook verf een mooie oplossing voor een beperkt budget, houdt er wel rekening mee dat verf lelijk wordt door vet en niet goed schoongemaakt kan worden. Optie twee zijn betonlook wandpanelen, deze vind je zelfs in hittebestendige uitvoeringen, ideaal voor achter de kookplaat. Het nadeel van deze spatwand is dat de betonlook erop geprint is, waardoor je blijft zien dat het geen beton is. De derde en beste manier om de achterwand in de keuken een betonlook te geven is met betonstuc of pleister. Met een dunne laag stuc zorg je voor echt betoneffect. Voor een water- en vetdichte achterwand raden we je wel aan om het betonstuc te sealen met een beschermende coating.

Achterwand keuken betonlook

Muurcoating als finishing touch

Voor de keukenachterwand met betonlook is een sterke coating een must, net als voor woonbeton. Bij koken en bakken komen nou eenmaal vlekken en spetters kijken. Zonder deze muurcoating laten vet en zuur vlekken achter op het betonstuc, terwijl je dit met een coating gemakkelijk opveegt. Na het koken is het dus ten eerste eenvoudig opruimen en schoonmaken en daarnaast laat het geen blijvende sporen achter. Veel mensen kiezen voor een achterwand met betonstuc in combinatie met een gietvloer in de keuken, want voor ook voor de vloer is een onderhoudsvriendelijke oplossing in de keuken prettig. Je hebt dan geen voegen meer om op te poetsen en geen hout waar vocht en vet in trekt.

Schoonmaken achterwand keuken betonlook

Prachtig, zo’n betonlook achterwand, maar hoe maak je het goed schoon? Na het koken spray je een beetje water op de wand met een plantenspuit, gebruik daarna een trekker om het droog te trekken. Gebruik nooit een schuurspons, omdat je hiermee de coating kunt beschadigen. Verder maak je de achterwand af en toe grondig schoon met een zacht reinigingsmiddel. Vermijd agressieve middelen zoals antikal, schuurmiddelen en bleek om permanente schade te voorkomen. Het reinigen en onderhouden van een betonlook wand is vergelijkbaar met woonbeton onderhoud.

Welke kleur achterwand past bij een betonlook keuken?

De kleur van de achterwand bepaal je aan de hand van de kleur van de keuken. Meestal kies je eerst de keukenkleur uit en daarna een bijpassende kleur voor de muur. Hebben de panelen van jouw keukenkasten ook een betonlook en wil je een contrasterend effect? Ga dan voor een andere structuur op de muur. Neem bijvoorbeeld een tegelmotief of kies voor baksteen om het nog robuuster te laten ogen. Andersom geldt hetzelfde, hebben de keukenkasten egale panelen of een houtnerf? Daarmee komt het betonstuc op de wand extra goed tot zijn recht. Ook woonbeton als vloer levert dan een mooi structuurverschil op. Op dit moment is een keukenachterwand met betonlook in warme aardetinten erg populair voor lichte keukens. Voor donkere keukens kiest men vaker voor een heldere kleur of een zachte beigetint voor de betonlook achterwand.

Welke grepen op betonlook keuken?

Houd jij van mooie grepen op je keukenkastjes of ben jij team greeploos? Keukens waar de betonlook een grote rol speelt hebben vaak een industrieel tintje. Logischerwijs kun je de grepen daaropaan laten sluiten, in dat geval kies je voor zware zwarte grepen. Functionaliteit staat immers centraal in het industriële design. Is industrial-chique jouw stijl dan zijn messing handgrepen een mooie toevoeging. We zien ook steeds meer houten handgrepen voor keukenkasten, deze zorgen voor een mooi contrast met het robuuste beton.

Betonlook achterwand laten maken

Als je een gietvloer laat aanleggen door onze vakmensen kun je ook direct de achterwand in je keuken laten voorzien van een betonlook. Alleen in combinatie met een vloerproject van minstens 20 m2 creëren we achterwanden met betonlook voor keukens en andere ruimtes. Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Bron afbeelding 1: Pinterest

Bron afbeelding 2: Pinterest

Ook interessant: