Een gietvloer is vandaag de dag ontzettend populair. Waar deze vloeren tot voor kort veelal werden geassocieerd met vloeren die werden toegepast binnen grote hallen en bedrijfspanden, zien we ook dat deze binnen de hedendaagse huizen worden gebruik en niet voor niets. Ze zijn strak, naadloos en onderhoudsvriendelijk.
Dit maakt het dat deze vloeren zo ontzettend aan populariteit hebben gewonnen. Het bijzondere aan deze vloeren is, is dat ze toch echt door mensen worden gelegd. Des te knapper dus om ze zo ontzettend strak te krijgen. Dus vraag jij je af hoe ze dit doen, dan vertellen we je dit stap voor stap in dit artikel.
De ondervloer
Een gietvloer kenmerkt zich door de strakke en vooral gladde afwerking. Dit kan alleen wanneer je ervoor zorgt dat ook de ondervloer super glad is. Het is dus belangrijk dat je de ondervloer voorbehandeld en de oneffenheden waar nodig verwijderd. Dit kan door de vloer te schuren, maar ook door de vloer te egaliseren met egaline.
Houd er hier wel rekening mee waar eventuele aansluitingen voor televisie en internet zitten. Na een abonnement voor televisie en internet vergelijken, is het vervelend dat je er pas op het moment dat de monteur er is achterkomt dat de aansluiting verstopt zit onder je vloer. Zorg er dus voor dat je deze aansluiting verlengt, zodat ze boven je ondervloer en straks ook normale vloer uitkomen.
De eerste lagen van de gietvloer
Een gietvloer wordt opgebouwd uit lagen. Het is daarom dus na het leggen van de ondervloer zaak om de eerste laag aan te leggen. Houd er hierbij wel rekening mee dat het opbouwen van deze lagen de nodige tijd in beslag neemt.
Zo bestaat een gemiddelde gietvloer uit minimaal 4 lagen, waarbij het drogen tussen de lagen door zo’n 18 tot 20 uur moet zijn. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel tijd het leggen van deze vloer dus in beslag neemt. De lagen waaruit de vloer bestaat, is de hechtprimer, schraaplaag, gietvloer en uiteindelijk de aflaklaag.
De afwerking van de vloer
Nadat alle lagen zijn gelegd, is het tijd voor de afwerking van de gietvloer. Uiteraard is er ook een aflaklaag aangebracht, maar daarnaast heb je nog allerlei verschillende mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan een extra glanslaag of juist een matte afwerking. Afhankelijk van je eigen smaak en stijl en natuurlijk ook de ruimte waar deze vloer wordt gelegd. Je kunt je voorstellen dat dit in een showroom anders is, dan wanneer je een gietvloer voor thuis kiest.
Het grote voordeel aan deze vloeren, is dat je na enkele jaren heel eenvoudig kunt kiezen voor een andere toplaag. Dat wil zeggen dat je bij eventuele schade in no time een vloer hebt die zo goed als nieuw lijkt. Dit maakt het dat deze vloer misschien in aanschaf wel een stuk duurder is, maar de levensduur vele malen langer.
In verhouding is een gietvloer dus een goede investering, waarmee je ook eenvoudig van stijl kunt veranderen. Iets wat met een PVC vloer of houten vloer natuurlijk vele malen lastiger is.