Industrieel interieur

Tips en ideeën voor een industrieel interieur. De industriële interieurstijl is momenteel hip. Deze stijl is geïnspireerd op de industrie, met name de architectuur van fabrieken uit de 19e en 20e eeuw. Leegstaande fabriekshallen, scholen en pakhuizen werden steeds vaker als woonruimte gebruikt, met hun hoge plafonds en onafgewerkte wanden vormen deze panden de oorsprong van deze woonstijl. Je kunt een industrieel interieur herkennen aan stoere kleuren, een strakke vloer, rauwe materialen en industriële meubels. Functionaliteit staat voorop, de stijl is minimalistisch. Hierdoor ontstaat veel rust in het interieur. Maak met deze tips de industriële stijl van jouw woning tot een succes.

Tips en ideeën voor een industrieel interieur

1. Kies voor stoere kleuren

De basiskleuren bij een industrieel interieur zijn wit, grijs en zwart. Hou het verder qua kleuren dan ook sober. Kies bijvoorbeeld voor donkergroen, marineblauw of bruin als andere hoofdkleur. Wil je een item, zoals een schilderij of vaas, in jouw inrichting extra laten opvallen, kies dan wel voor een opvallende kleur. Hierdoor springt dit item meteen in het oog, wat een speels effect geeft. 

 2. Een “naakte” muur (opengewerkt of geverfd)

Een bakstenenmuur zonder behang of verf geeft direct een industriële sfeer. Zit er stucwerk op de muren, dan kun je een deel van het stuc openwerken. Haal de bovenste lagen eraf zodat je een “naakte” muur krijgt. Vind je dit te ver gaan? Dan kun je op een natuurlijke manier een ruige wandafwerking creëren met grijze verf gemengd met metselzand. Zo krijgt je muur een echte betonlook.

Lees verder als je meer wilt weten over wandaankleding bij gegoten vloeren.

Tips industrieel interieur Gietvloer Zutphen

3. Betonlook gietvloer voor een industrieel interieur

Qua vloer is de betonlook gietvloer een goede keuze. Deze vloer lijkt net een betonnen vloer, maar geeft je de voordelen van een gietvloer. Betonvloeren zijn namelijk niet zo handig binnenshuis als leefvloer, omdat ze lastig schoon te houden zijn en kil en hard aanvoelen. Een betonlook gietvloer is makkelijker in onderhoud en is bovendien duurzamer, de vloer kan namelijk gerecycled worden als je hem er weer uit laat halen. Ook is een cementgebonden gietvloer vele malen comfortabeler dan echt beton. Kies voor een grijstint, zodat de gietvloer sprekend op beton lijkt.

Wil je liever een vloer voor in huis die ook als beton aanvoelt? Kijk dan eens naar woonbeton.

 4. Industriële verlichting

Industriële lampen maken het interieur helemaal af. Kies bijvoorbeeld voor hangende fabriekslampen of voor een staande metalen vloerlamp. De meeste industriële lampen zijn gemaakt van metaal of staal. Natuurlijk hoef je daar geen bouwlamp van te maken, maar kun je er gewoon warmgeel led-licht indraaien, dat is wel zo gezellig.

Gietvloer Zuidplas tips indutrieel interieur

5. Industriële stalen accenten

Veel industriële gebouwen hebben een zichtbare stalen structuur, daardoor staat staal ook erg mooi in een industrieel interieur. Kies voor enkele meubels of accessoires van metaal als stoelen, een kast of een lamp voor jouw industriële inrichting. Je kunt er ook voor kiezen om schakelaars en contactdozen in staalgrijs te schilderen. Let erop dat de items een minimalistisch ontwerp hebben of oorspronkelijk een andere functie hadden, denk bijvoorbeeld aan een trolleykar die je omtovert in kast of bijzettafel.

6. Minimalistische meubels voor een industriële inrichting

Bij het inrichting denk je in eerste instantie na over de functionaliteit van meubels. Meubels in een industrieel interieur zijn minimalistisch en mogen er grof uitzien. Welke materialen moet je dan aan denken? Kies bijvoorbeeld voor onbewerkt of verweerd hout, metaal en leer. Denk aan metalen kastjes, en grote houten tafel en een leren fauteuil. De meubels zijn praktisch en hebben geen opvallende patronen of veel decoratieve details.

Heb jij ook de neiging om je interieur helemaal vol te proppen? Dit is hoe je rust in je interieur houdt.

7. Industrieel zwarte raamkozijnen en deurposten

Het klinkt misschien wat gewaagd, maar hiermee kun je de stijl echt afmaken. Zwaar aangezette kozijnen en deuren passen erg goed bij het industriële interieur. Taatsdeuren zijn een geliefde optie, met hun zwaar zwarte staal. Maar als je niet een complete wand of deuren wilt vervangen, dan is verf je beste vriend. Verf deurposten en kozijnen zwart en zorg zo voor een mooi contrast in een licht industriële inrichting. Of geef je donkere interieur iets extra mysterieus met donkere kozijnen. Door je raamkozijnen donker te schilderen krijg je ook een soort lijst-effect, het is net of het uitzicht is ingelijst.

Bron afbeelding: Pinterest

Bron afbeelding: Pinterest

Bron afbeelding: Pinterest

Ook interessant: