5 stappen voor de opbouw van een gietvloer

Een gietvloer is enorm sterk en kan grote belastbaarheid aan. Toch is de gietvloer betonlook niet extreem dik. De reden dat een dunne vloer toch zo sterk kan zijn, zit hem in de opbouw van een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk in verschillende stappen en lagen aangebracht. Dit is heel precies en secuur werk. Bovendien moet de gietvloer betonlook tussen de stappen goed uitharden. Ieder type gietvloer heeft weer een ander aanbrengproces, maar over het algemeen worden altijd 5 stappen gebruikt. Dit zijn de 5 stappen voor de opbouw van een gietvloer:

Stap 1: De ondergrond geschikt maken

Wist je dat een gietvloer op verschillende ondergronden kan worden aangebracht? Sommige mensen kiezen ervoor om hun gietvloer over hun bestaande vloer aan te brengen. Voordat een gietvloer betonlook aangebracht kan worden, moet de ondergrond altijd egaal, droog en schoon zijn. Zo wordt de vloer geïnspecteerd op scheuren en gaatjes en als er oneffenheden zijn worden deze weggehaald. Als laatste wordt de ondervloer geschuurd zodat deze klaar is voor de eerste laag.

Stap 2. De primer aanbrengen

Een belangrijke stap in de opbouw van een gietvloer is de primer. De primer zorgt voor een sterke hechting aan de ondergrond. Zo zijn de ondervloer en de gietvloer betonlook altijd perfect aan elkaar gehecht. In sommige gevallen is het nodig om twee keer een primerlaag aan te brengen. Na het aanbrengen van de primer moet je ongeveer 8 uur droogtijd rekenen.

Stap 3. De schraplaag aanbrengen

Is de primerlaag goed droog, dan kan de schraplaag aangebracht worden. Dit is een laag die voor de taaie en elastische eigenschappen van de gietvloer zorgt. Hierdoor voelt de gietvloer betonlook aangenaam aan. De droogtijd van de schraplaag neemt veel tijd in beslag. Reken ongeveer op 18 uur.

Stap 4. De gietvloer betonlook aanbrengen

Zijn de eerste drie stappen goed uitgevoerd, dan kan men eindelijk met de gietvloer zelf aan de slag. In deze stap ga je zien hoe de vloer er uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt ervoor kiezen om bij het mixproces aanwezig te zijn. Zo wordt de vloer precies zoals jij hem in je hoofd hebt. De gietvloer betonlook wordt helemaal met de hand aangebracht! Zo is iedere gietvloer betonlook weer verschillend.

Stap 5. De coating aanbrengen

Als laatste stap in de opbouw van een gietvloer wordt de coating aangebracht. Dit is de afwerking van de uiteindelijke gietvloer betonlook. Je kunt kiezen uit een glanzende of matte variant. Wordt je gietvloer jarenlang intensief belast en gebruikt? Dan kan het zijn dat de gietvloer na een aantal jaren minder mooi begint te worden. In dat geval kun je een nieuwe coatinglaag laten aanbrengen. Dit is een eenvoudige ingreep en maakt je gietvloer weer als nieuw.

Meer weten over de opbouw van een gietvloer?

Wil je meer weten over hoe jouw gietvloer wordt aangebracht? Neem contact met ons op. Liever eerst een beeld van het kostenplaatje? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.