Tips bij het aanschaffen van een vloerkleed

Een vloerkleed is als je het ons vraagt een onmisbaar onderdeel van de woonkamer. Het zorgt namelijk voor sfeer, warmte en draagt bij aan het verdelen van de verschillende ruimtes in je woonkamer. Niet voor niets is het daarom dus ook aan te raden om eens te beginnen met het leggen van een vloerkleed wanneer je het gevoel hebt dat je iets mist. Toch is het bij het uitzoeken van een vloerkleed wel belangrijk dat je met verschillende zaken rekening houdt. Zo kun je namelijk kiezen uit allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Kies je voor; Rechthoekig of rond, hoogpolig of laagpolig, kleurrijk of basic? Kortom, allemaal dingen om goed over na te denken. Daarom geven wij je vrijblijvend wat tips die het aanschaffen van een vloerkleed veel gemakkelijker maakt.

aanschaffen vloerkleed

Het formaat

Ga je een vloerkleed kopen? Houd dan rekening met het formaat. Om het juiste formaat te kunnen bepalen, is het eerst van belang te weten in welke ruimte je het vloerkleed wilt neerleggen en hoe groot deze ruimte is. Omdat de meest gekozen ruimte de woonkamer is, is het goed om niet alleen te kijken naar de oppervlakte van je woonkamer, maar ook naar de meubels die in de woonkamer staan. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een hoekbank een stuk meer ruimte in beslag neemt, dan wanneer er een tweezitsbank staat. Afhankelijk van de grote van de ruimte, kun je bepalen hoe groot het vloerkleed uiteindelijk zou moeten zijn. Een te klein vloerkleed is namelijk ook geen gezicht. Uiteraard kun je je wel vast online oriënteren, maar is het aan te raden om naar een winkel te gaan om het vloerkleed in het echt te bekijken. Een dienst zoals online een abonnement voor televisie en internet vergelijken kan prima, maar een vloerkleed is toch een ander verhaal.

Afmetingen

Een vloerkleed voor de woonkamer is logischerwijs groter, dan wanneer je er één voor de slaapkamer uit moet zoeken. Houd er daarom dus ook rekening mee, voor welke vorm je gaat en wat je mooi vindt. Het is natuurlijk geen gezicht om te kiezen voor een te klein vloerkleed, waar alleen een salontafel of salontafel op staat. Probeer daarom de afmeting van je bank aan te houden en zorg dat je vloerkleed zo’n 10 tot 15 centimeter onder de bank steekt en aan de zijkanten ook een centimeter of 50/60. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het vloerkleed niet meer dan 2/3 van de ruimte tussen de beide muren bedekt, aangezien je dan anders weinig tot niets meer zien van de vloer. 

Hoogpolig of laagpolig Wanneer je weet waar je je vloerkleed wilt hebben zoals bijvoorbeeld op je betonvloer en hoe groot of deze moet zijn, is het belangrijk om na te denken over het type kleed dat je graag zou willen. Hierbij kun je kiezen uit hoogpolig en laagpolig. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het niet heel praktisch is om met huisdieren en ook kinderen te kiezen voor een hoogpolig vloerkleed. Hier blijft niet alleen veel meer vuil in achter, maar heeft ook als nadeel dat je looppaden veel sneller ziet. Hebben jullie thuis de regel dat de schoenen uit moeten bij de voor- of achterdeur? Dan kun je prima kiezen voor een hoogpolige variant. Houd er dan alleen wel rekening mee dat je een keer vaker in de week zou moeten stofzuigen om ervoor te zorgen dat er geen vuil of andere viezigheid in het tapijt blijft zitten.